2 gezinnen, 1 droom

Ontwerp op (Ooster)maat

Twee gezinnen hadden een gezamenlijke droom: Een stuk grond kopen en ‘zelf’ een woning te bouwen.

In het eerste gesprek met de opdrachtgevers werden de eerste verwachtingen helder. Middels diverse handschetsen van ontwerpen en ideeën kreeg het ontwerp steeds meer vorm. Zo ontstond hun droomhuis. Als ontwerper probeer ik in dit proces de klanten te laten ontdekken wat hun onderliggende wensen zijn en ze elke te verrassen met nieuwe mogelijkheden. Natuurlijk gaat het dan om vorm, materiaal en ook de indeling. Door handige aanpassingen hebben de woningen nu een unieke plattegrond. De hoofdslaapkamers hebben een grote inloopkast, directe toegang tot de gezamenlijke ruime badkamer met toilet. Terwijl de overloop en andere slaapkamers nog steeds groots en ruim zijn.

Vanuit de schetsen zijn de tekeningen verder opgewerkt. Eerst voor de bouwaanvraag (omgevingsvergunning) en daarna als bestekstukken met een technische omschrijving. Met goede tekeningen en duidelijkheid middels een technische omschrijving plus een omschrijving van de afwerking per ruimte kunnen aannemers veel beter een prijs maken. Meerdere aannemers krijgen de stukken. Door duidelijkheid voorkom je dat aannemers gaan gokken of nog erger gewoon maar een slag om de arm houden met een hogere prijs voor bouwonderdelen.

Na een paar weken zijn de verschillende prijzen van de aannemers vergeleken. Studio AR levert ook in deze fase nog steeds een meerwaarde. Zo wordt gecheckt of echt wel alles is aangeboden. Je wil niet achteraf horen van de aannemer dat ondanks de duidelijkheid vooraf hij/zij toch maar zelf besloten heeft dat het casco moet worden opgeleverd, wanneer je iets anders verwacht. Ook kan in de begroting en stukken bijzondere voorwaarden zitten. Ons doel is hierin de opdrachtgevers te informeren en te beschermen.

Na een akkoord hebben wij de opdrachtgevers begeleid met de contractvorming, betalingsafspraken (wanneer welke termijn).

Bij de afronding hebben wij de opdrachtgevers begeleid met de oplevering en de afhandeling van enkele opleverpunten.