Herontwikkeling Kerk

Revitalisatie-kerkgebouw-CGK-de-Bron-Bunschoten-Spakenburg

In 2013 werd al gesproken over de mogelijke sluiting van de Bron, uiteindelijk is het hele terrein verkocht van de Stichting GenadeBron.

De oude CGK kerk de Bron wordt verbouwd tot een multifiunctioneel gebouw voor concerten, bijeenkomsten, kookworkshops, alpha-avonden, jeugdcentrum en meer.

De GenadeBron wil met deze locatie een brug slaan tussen de verschillende gemeenten, kerken, jeugd en nog veel meer. In de afgelopen periode is er veel contact geweest over wensen en verwachten. Daarvoor werden avonden georganiseerd met alpha’s, jeugd en andere geïnteresseerden.

Samen met 3iDea hebben wij deze wensen een vorm gegeven. In het ontwerp voor deze prachtlocatie ontstaat straks ruimte en toch ook intimiteit. Licht, veiligheid, geborgenheid en ook ruimte voor mooie concerten.

Tijdens een terugkoppel-momenten is het ontwerp positief onthaald door buurtbewoners, jeugd en gebruikers..

De renovatie van De Bron is nu in volle gang.

Impressie buitenterrein

Op het buitenterrein zien we een frisse voortuin waarbij gelegenheid
is voor parkeren en een stuk groen. Het vooraangezicht van het monumentale pand blijft in tact en is goed zichtbaar vanuit de weg. In de voortuin is een straat in de vorm van een kruis opgenomen alsmede wordt gedacht aan een fontein in de voortuin op te nemen.
Op de ‘binnenplaats’ is het de bedoeling een gezellig groen pleintje te maken met verschillende bomen. De pastorie is reeds voorzien van een nieuwe tuin en parkeerplaatsen speciaal bestemd voor de bewoners van De Pastorie.

Verbouw kerk de Bron Uitsnede monument BIM 3D

Lunchroom Grace

In het bijgebouw komen beneden twee ruimten voor de Alpha, een grote keuken, een gezellige bar met een ‘koffee, books and more’- concept
alsmede een ontmoetingsplek-lunchroom. De grote open keuken is nodig voor de lunchroom, de Alpha’s, de jeugdactiviteiten en de maandelijkse gratis maaltijden voor de minderbedeelden.
De lunchroom in het ontmoetingscentrum De Bron krijgt
een hele eigentijdse uitstraling met een gezellige veranda wat uitziet op het gezellige Italiaanse pleintje en de pastorie. De
veranda (met open haard!) kan ook gebruikt worden als chillplek
voor de jeugd.

Het bijgebouw – achterkant kerkgebouw

Zoals u kunt zien in de impressie komt er achter de kerkzaal een interkerkelijke gebedsruimte. Doelstelling is dat deze gebedsruimte 24/7 beschikbaar is voor mensen die in stilte willen bidden. De toiletgroepen worden uitgebreid en vernieuwd.

Op de verdieping van het bijgebouw komen nog twee Alpha-ruimten en komt er een groot chillplek van meer dan 130 m2 voor de jongeren en een ‘gameruimte’. ,,Aangezien wij niet de indeling van de chillplek van de jongeren gaan bepalen.

Verbouw kerk de Bron concert en kerkzaal
Verbouw kerk de Bron Uitsnede monument BIM 3D

De kerkzaal

Zoals op de impressietekening te zien is, wordt de kerkzaal aan de ene kant gerenoveerd en aan de andere kant worden enkele ‘oude waarden’ in stand gehouden. Oud en nieuw ontmoet elkaar. De houten vloer is er reeds uit en vervangen door een vloer van beton. Verder komt er een groot multifunctioneel podium met de laatste technieken qua geluid en licht, wordt de uitstraling ‘opgepimpt’, maar blijven orgel en galerij in originele staat.

De kerkzaal zal gebruikt worden voor de volgende activiteiten:
– Alpha’s van de kerken die gebruik kunnen maken van de Bron;
– interkerkelijke Alphabijeenkomst op zondagmiddag inclusief gratis lunch;
– zaalvoetbalmogelijkheden voor de jeugd;
– concerten, conferenties en mannen- en vrouwendagen;
– vrijdag-, zaterdag- en zondagavond activiteiten voor de jeugd.

De Pastorie – Noodopvang

Het afgelopen half jaar is hard gewerkt aan het verbouwen van de pastorie. De voormalige woning van de dominee is volledig gerenoveerd naar een woning met vier zelfstandige appartementen.
De verwachting is dat de renovatie eind mei volledig gereed
is en dat per 1 juni de vier appartementen in gebruik worden genomen door personen die in een noodsituatie zitten qua huisvesting.